Skip to main content

V-ati intrebat vreodata care este cea mai SEO friendly structura permalink in WordPress? Multi utilizatori isi pun deseori aceasta intrebare. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in trecut structura URL implicita WordPress nu era deloc prietenoasa pentru SEO (search engine optimization). Toate acestea acum s-au schimbat. In acest articol va vom explica URL-urile prietenoase SEO in WordPress si cum puteti personaliza permalinkurile WordPress.

Structura URL SEO friendly

Ce este un SEO friendly URL?

Inainte de a aprofunda permalink-urile WordPress este important sa definim ce este o adresă URL prietenoasa cu SEO.

Adresele URL prietenoase SEO contin cuvinte cheie care explica articolul si sunt usor de citit atat de oameni cat si de motoarele de cautare. De asemenea iti imbunatatesc sansele de a obtine un clasament mai bun in motoarele de cautare.

Exemplu de adresă URL prietenoasa cu SEO:

https://wpweb.ro/cum-instalam-wordpress/

Cum arata o adresa URL care nu este SEO?

https://wpweb.ro/?p=10467

In mod implicit WordPress foloseste acum numele postării in adresa URL, care este cea mai prietenoasa structura de URL-uri SEO.

Deci, de ce in continuare incepatorii intreaba care este cea mai buna structura URL?

Acest lucru se datoreaza faptului ca in trecut WordPress nu a folosit URL-uri prietenoase cunoscute sub numele de permalink.

Acest lucru a fost modificat cu WordPress 4.2. Daca ati instalat recent WordPress, atunci adresele URL ale site-ului vostru sunt prietenoase SEO.

Puteti verifica cu usurinta setarile de legaturi permanente in zona de administrare WordPress.

Pagina cu Setari pentru pentru legaturi permanente explicata

In WordPress, link-urile se numesc Permalink (scurt pentru legaturi permanente).

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa vizitati pagina cu setarile de legaturi permanente din zona voastra de administrator WordPress.

Pur si simplu faceti clic pe linkul Setari din meniul de administrare, apoi faceti clic pe Legaturi permanente. Aceasta va va duce la o pagina care arata astfel:

Exemplu pagina setari legaturi permanente wordpress

Dupa cum vedeți exista numeroase optiuni disponibile.

  • Simpla

https://tutorial-2.info/?p=123

  • Zi si nume

https://tutorial-2.info/2020/05/06/articol-mostră/

  • Luna si nume

https://tutorial-2.info/2020/05/articol-mostră/

  • Numeric

https://tutorial-2.info/arhive/123

  • Nume articol

https://tutorial-2.info/articol-mostră/

  • Structura personalizata

Va alegeti propria structura URL folosind etichetele disponibile

Acum o sa explicam putin aceste optiuni si cat de utile sunt pentru utilizatori si SEO.

Prima optiune care se numeste Simpla, este structura URL implicita WordPress. Aceasta nu este o optiune prietenoasa SEO.

Optiunea de zi si nume este oarecum prietenoasa SEO deoarece are numele de articol in ea. Cu toate acestea, odata cu datele, adresa URL devine prea lunga. Dar mai important, dupa ceva timp, continutul dvs. pare demodat chiar daca il actualizati in mod regulat. In mod similar optiunea luna si nume risca, de asemenea, sa fie invechita.

Cu toate acestea, daca sunteti o publicatie de stiri, atunci veti dori sa aveti data in adresa URL pentru a arata cat de recent este un articol si o imbunatatiti experienta utilizatorului.

In opinia noastra aceste doua structuri sunt bune doar pentru site-urile de stiri. Site-urile de afaceri care spera sa creeze continut valid mereu ar trebui sa evite optiunile de mai sus.

Optiunea nume de articol este cea mai prietenoasa SEO deoarece este scurta si dragută.

Daca aveti o publicatie mai mare, atunci puteti utiliza o structura personalizata care poate fi prietenoasa cu SEO.

La WpWeb, folosim o structura de permalink personalizata care adauga un nume de categorie impreuna cu numele de postare in adresa URL. deoarece site-ul nostru este mare si contine multe articole. Veti vedea ca publicatiile mai mari urmeaza o structura URL similara.

Pentru a utiliza o structura URL personalizata va trebui sa adaugati tag-uri speciale in caseta de structura personalizata. De exemplu, folosim:

/%category%/%postname%/

Crearea structurii URL personalizate cu tag-uri disponibile

Pentru cele mai bune rezultate va recomandam sa folositi optiunile mentionate mai sus. Puteti copia structura URL pe care o folosim pe WpWen sau puteti alege numele postarii ca structura URL.

Cu toate acestea exista o multime de alte combinatii pe care le puteti crea folosind tag-uri. Iata o lista de tag-uri pe care le puteti utiliza pentru a crea propria structura URL personalizata:

  • %year% – Anul postarii care contine patru cifre, de exemplu 2016.
  • %monthnum% – Luna anului, de exemplu 08
  • %day% – Ziua lunii, de exemplu 21
  • %hour% – Ora zilei, de exemplu 16
  • %minute% – Minutul orei, de exemplu 35
  • %second% – Secunda minutului, de exemplu 55
  • %postname% – O versiune cosmetizata a titlului postarii (campul de postare al articolelor tale din panoul Editeaza postarea). De exemplu, dacă titlul postarii tale este Cel mai tare articol! Acesta ar deveni cel-mai-tare-articol in URL.
  • %post_id% – Codul unic al postarii, de exemplu 423
  • %category% – O versiune igienizata a numelui de categorie.
  • %author% – O versiune igienizata a numelui autorului.

Nu uitati sa faceti clic pe butonul Salveaza modificarile dupa ce ati ales structura de legături permanente.

Imediat ce apasati butonul de salvare a modificarilor, WordPress va actualiza automat fisierul .htaccess al site-ului dvs., iar site-ul va incepe imediat sa foloseasca noua structura URL.

Nota importanta pentru site-uri stabilite

Daca site-ul dvs. este mai vechi de 6 luni, indicat ar fi sa nu va schimbati structura de legaturi permanente.

Nu trebuie sa folositi aceeasi structura pe care am folosit-o noi.

Modificand structura de legatura permanenta pe un site consacrat, veti risca pierderea clasamentului SEO existent.

Daca trebuie sa va schimbati structura de legături permanente, atunci angajati un profesionist, astfel incat sa poata configura redirectii adecvate.

Exista o singura exceptie de la aceasta regula. Daca site-ul dvs. utilizeaza adresele URL simple, atunci indiferent de varsta, ar trebui sa actualizati structura URL pentru un SEO mai bun.

Speram ca acest articol te-a ajutat sa creezi o structura URL prietenosa SEO pentru site-ul tau WordPress. De asemenea, va recomandam sa cititi ghidul nostru despre categorii si etichete – cele mai bune practici SEO pentru sortarea continutului dvs.

Admin

La WpWeb obiectivul nostru principal este sa oferim tutoriale WordPress utile si usor de inteles pentru bloggeri si proprietari de site-uri WordPress.

Leave a Reply

Close Menu

Ai nevoie de un site?

Indiferent de nivelul la care este afacerea ta, putem schimba total modul în care se prezintă aceasta în mediul online.

All rights reserved WpWeb.